Kultura Na Widoku 2016

2 wrze艣nia 2016 r. po raz kolejny oddali艣my w Wasze r臋ce Kultur臋 Na Widoku,
multimedialny projekt Fundacji Legalna Kultura skierowany do wszystkich, dla kt贸rych kultura jest wa偶na, i do tych, kt贸rzy dopiero b臋d膮 j膮 odkrywa膰.

knw4

Kultura Na Widoku to portal, kt贸ry daje mo偶liwo艣膰 pobierania na smartfony i inne urz膮dzenia mobilne utwor贸w z r贸偶nych dziedzin sztuki i rozrywki.

Kultura Na Widoku to zasoby z legalnych 藕r贸de艂 鈥 muzyka, filmy, ksi膮偶ki, gry itp., po kt贸re mo偶esz si臋gn膮膰 w ka偶dej chwili. Nie wchodz膮c do kina czy ksi臋garni. W parku na 艂awce. W domu na fotelu. W kawiarni przy fili偶ance espresso. W samochodzie. W ogrodzie. Na pla偶y.

Kultura Na Widoku to instalacje 鈥 uliczne wirtualne biblioteki ustawione w centralnych punktach miast oraz w miejscach wydarze艅 kulturalnych.

W tym roku pojawi膮 si臋 tak偶e citylighty na przystankach aglomeracji miejskich w ca艂ej Polsce. Do dyspozycji u偶ytkownik贸w b臋d膮 tysi膮ce plakat贸w w szko艂ach, bibliotekach i urz臋dach w niewielkich miejscowo艣ciach na terenie ca艂ej Polski, kt贸re cz臋sto maj膮 ograniczony dost臋p do kultury. Z instalacji, citylight贸w, plakat贸w i strony internetowej mo偶na pobra膰 1100 utwor贸w - film贸w, p艂yt z muzyk膮, ksi膮偶ek i gier z legalnych 藕r贸de艂. W tym roku nowo艣ci膮 s膮 wirtualne spacery po muzeach 艣wiata. Projekt wpisuje si臋 r贸wnie偶 w promocj臋 czytelnictwa, podkre艣laj膮c wag臋 literatury w naszym 偶yciu kulturalnym.

W spotach promuj膮cych tegoroczn膮 edycj臋 Kultury Na Widoku wzi臋艂y udzia艂 wybitne osobowo艣ci artystyczne, Ambasadorzy i Przyjaciele Legalnej Kultury 鈥 Zbigniew Wodecki, Danuta Stenka, Joanna Jab艂czy艅ska, Arek Jakubik oraz Jaros艂aw Boberek.

Sercem projektu jest strona internetowa. Niezale偶nie od preferencji i miejsca zamieszkania 鈥 ponad wszelkimi barierami 鈥 miliony odbiorc贸w mog膮 korzysta膰 z bogatej oferty kulturalnej, poniewa偶 wszystkie utwory s膮 dost臋pne r贸wnie偶 na www.kulturanawidoku.pl

Tw贸rc膮 grafiki na plakaty, citylighty i instalacje tegorocznej edycji Kultury Na Widoku jest prof. Piotr Welk, prowadz膮cy Pracowni臋 Multimedi贸w w Akademii Sztuki Pi臋knych w Warszawie.

knw3

Dlaczego warto uczestniczy膰 w projekcie?

Kultura Na Widoku to powszechny dost臋p do 1100 utwor贸w z 30 legalnych 藕r贸de艂, kt贸re bior膮 aktywny udzia艂 w projekcie. Mo偶na je pobiera膰 艂atwo, wygodnie i szybko 鈥 wystarczy smartfon czy notebook
i kultura jest na wyci膮gni臋cie r臋ki. To oferta dla ka偶dego, r贸偶norodna i bezp艂atna lub po preferencyjnych cenach 鈥 cena najdro偶szych utwor贸w nie przekracza 10 z艂 (opr贸cz gier). Wbrew panuj膮cym powszechnie opiniom kultura w sieci nie musi by膰 droga.

GDZIE KULTURA JEST NA WIDOKU?

Citylighty na 600 przystankach aglomeracji miejskich w ca艂ej Polsce (Warszawa, Krak贸w, 艁贸d藕, Pozna艅, Szczecin, Wroc艂aw, Tr贸jmiasto, G贸rno艣l膮ski Okr臋g Przemys艂owy)

Citylighty na wy偶szych uczelniach (od pa藕dziernika)

20.000 plakat贸w w urz臋dach, szko艂ach i bibliotekach w niewielkich miejscowo艣ciach

Instalacje w przestrzeni publicznej w Warszawie, Krakowie, Gda艅sku, Wroc艂awiu oraz na Festiwalu Filmowym w Gdyni

KIEDY KULTURA JEST NA WIDOKU?

Startujemy ju偶 2 wrze艣nia 2016!

Codziennie przez pi臋膰 tygodni 鈥 a偶 do 8 pa藕dziernika 2016.

Kultura w zasi臋gu r臋ki, wszystko do Twojej dyspozycji.

Projekt wsp贸艂organizowany i wsp贸艂finansowany przez: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Polski Instytut Sztuki Filmowej, Narodowe Centrum Kultury.